Soms is er iets in de wolken van God

Afgelopen zomer maakten wij een rondreis door Italië en verbleven daarbij ook een paar dagen in de buurt van het Gardameer. We verbleven in een hoog gelegen hotel op de bovenste verdieping met een prachtig uitzicht over het Gardameer en de tegenover gelegen bergen.We hebben die dagen intens genoten van ons uitzicht, van het onweer boven de bergen, van een heldere sterrenhemel, van de lichtjes van de huizen aan de overkant en van de wolken die voorbij dreven. Dolce far niente, het zalig nietsdoen. 

Bij een zonsondergang kwam een wolk als een vogel langs drijven. Daar hebben we lang in stilte  naar gekeken. Het voelde ‘als iets van God’ zoals in het gedicht van Joke Verweerd. Het was zomaar even een klein meditatief moment waarin we ons verwonderden over een mooie zonsondergang en dankbaarheid voelden voor heel veel geluk. Het moment kan ik me nog goed herinneren en ik vraag me af wat dat moment zo speciaal maakte. De witte wolk waarin ik een vogel zag vertelde mij van God als de Onzichtbare Nabije, die bron van liefde is. 
Dat is wat ik geloof en wat ik soms ook mag ervaren in kostbare momenten waarin alle ‘waarom-vragen’ even verstillen en Gods liefdevolle aanwezigheid zich laat ervaren. 

De wolk, in al haar luchtigheid, vertelt ook van de vluchtigheid van het leven. Wat ik geleerd heb in mijn eigen leven en in ontmoetingen in het pastoraat is de wijsheid van Prediker dat er voor alles een tijd is en dat het belangrijk is om het leven bewust te leven. Verwonder je over het wonder van het leven, goede momenten, vriendschap, liefde en verbondenheid. Dank God voor alles. 

De witte wolk vertelde mij ook van het kwetsbare en de eindigheid van het leven en ik vat dat op als een uitnodiging en een opdracht om bewust en intens, dankbaar, het goede te genieten en ‘goede herinneringen te maken’ zoals iemand in onze gemeente het zei, door heel bewust te leven en dingen te beleven met de mensen van wie ik hou. Wanneer tegenslag, rouw en verdriet je weg kruisen, dan zijn de goede herinneringen en al je opgedane levenservaring de krachtbronnen die je kunnen helpen, om dat wat je overkomen is, te verweven met je leven zodat je ook verder kunt.

De regenboog 

Soms is er in de wolken iets van God
Iets wonderlijks en door Zijn hand geschreven
Als de belofte voor een ander leven,
Soms is er in de wolken iets van God. 

Soms is er op de wereld iets van God
Soms komt een mens tot onverwachte dingen,
Soms loopt een kleuter zomaar wat te zingen
Soms is er op de wereld iets van God. 

Soms is er in ons bidden iets van God
Alsof Hij riep, voordat wij tot Hem kwamen,
Dan blijft Zijn adem bij ons na het Amen
Soms is er in het bidden iets van God. 

Soms is er in het leven iets van God
De regenboog staat tot een brug gebogen
En van de hemel komt een duif gevlogen
Soms is er in mijn leven iets van God ... 

Uit 'Uitgesproken', Joke Verweerd