Verrassend orgelconcert op zondag 6 september 2015

Op zondagmiddag 6 september om 15.00 uur geven Thea Verhagen en Marie-Christine Goergen een concert in de Oude Kerk te Rotterdam-Charlois. Traditiegetrouw verzorgen zij samen het eerste concert na de zomerperiode. Thea Verhagen is organist van de Oude Kerk met het mooie Hess-orgel en Marie-Christine Goergen is fluitiste. Afwisselend kunt u het Hess-orgel (solistisch) beluisteren en het kistorgel als begeleidingsinstrument van de fluit.

Thea opent het concert met een Canzona van de Italiaanse componist Domenico Zipoli, bestaande uit 3 delen, waarin het thema steeds anders wordt uitgewerkt. Van J.S. Bach hoort u een koraalbewerking over ‘Vater unser im Himmelreich’ (BWV 762), met de mooi versierde cantus firmus in de sopraan. Uit Fischer’s  ‘Musicalisches BlumenBüschlein’, bestaande uit 8 suites voor klavecimbel, speelt Thea de 5e suite in E minor, een aria met 8 variaties, die bijzonder geschikt zijn om de verschillende klanken en klankcombinaties van het schitterende Hess-orgel te laten horen. J.S. Bach waardeerde Fischer’s werk zeer en beschouwde hem als een van de grootste componisten van zijn tijd.

Tussendoor kunt u genieten van het inspirerende fluitspel van Marie-Christine. Begeleid door het kistorgel speelt zij onder andere van J.L. Krebs de sonate in e-moll. Krebs (1713-1780) was een favoriete leerling van J.S.Bach en ook een meester in het contrapunt. Van Mozart klinkt deze middag Sonate IV in F-Dur. Waarschijnlijk is het een compositie die hij en zijn vader op een van hun vele reizen hebben gespeeld aan de Europese hoven. 

Laat u verrassen door muziek van Ernest Bloch, ‘Suite Modale’. Bloch werd geboren in Zwitserland, maar verhuisde in 1916 naar de Verenigde Staten, waar hij in 1924 Amerikaans staatsburger werd. Zijn Joodse afkomst is duidelijk terug te vinden in de titels van zijn composities en in de muziek zelf. Ter afwisseling speelt Marie-Christine op haar altfluit een mooi solostuk 'The faery beam upon you'. van Stephen Dodgson. 

Kortom, er is veel te genieten tijdens dit concert!

Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte bij de uitgang.

Na afloop is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een kopje koffie of thee.

De kerk is open vanaf 14.30 uur.


Voor meer informatie: www.oudekerkcharlois.nl 

Van harte uitgenodigd!