Schrijft u mee voor Amnesty International?

Op de eerste zondag van september kunt u weer een groet sturen aan iemand die gevangen zit vanwege geloof, overtuiging, ras etc.

Het is deze keer voor …..

 

Liu Ping, gewetensgevangene in China

 

De Chinese Liu Ping wil meer zicht op het doen en laten van haar regering en zet zich in om een einde te maken aan de corruptie in haar land. Ze vroeg daartoe regeringsfunctionarissen hun vermogen bekend te maken. Kort daarna werd ze door leden van de veiligheidsdienst opgehaald.
Op 19 juni 2014 werd Liu Ping tot zes-en-een-half jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze zou zich schuldig hebben gemaakt aan 'ruzie zoeken en het uitlokken van onrust' en 'het bijeenroepen van een menigte om de openbare orde te verstoren'. Amnesty International beschouwt haar als gewetensgevangene en vraagt om haar vrijlating.

Liu Ping (50 jaar, moeder van een dochter) had zich aangesloten bij de 'Nieuwe burgerbeweging' die naar meer democratie streeft. Deze beweging is de autoriteiten een doorn in het oog. Elke gelegenheid om leden ervan te veroordelen, wordt aangegrepen.
De beschuldiging van 'ruzie zoeken en het uitlokken van onrust' hangt samen met Liu Ping's deelname aan vergaderingen waar over sociaal-politieke onderwerpen werd gediscussieerd. De aanklacht van het 'bijeenroepen van een menigte om de openbare orde te verstoren' was gebaseerd op een openbare toespraak die Liu Ping in een park hield en waarbij ze flyers uitdeelde. Ze heeft altijd volgehouden dat ze onschuldig is en slechts gebruikmaakte van haar rechten.
In de gevangenis kreeg Liu Ping gezondheidsproblemen, maar medische zorg bleef uit. Haar dochter en moeder worden lastiggevallen en geïntimideerd, waarschijnlijk als straf omdat haar dochter Liao Minyue openlijk over de situatie van Liu Ping spreekt.

 

U kunt de kaart vinden op zondag 6 september op de tafel bij de groetenkaarten die we aan gemeenteleden sturen.

Doet u ook mee?