De leukste pagina van de website

Weetjes

Kan melk zuur worden als die nog in de koe zit?

Melk wordt zuur doordat bacteriën de suikers in de melk omzetten in melkzuur. In de koe is de melk nog steriel. Pas als de melk met de buitenlucht in aanraking komt, komen er van alle kanten bacteriën in de melk terecht. De bacteriën gaan groeien en delen, waardoor de melk steeds zuurder wordt. Omdat bacteriën langzaam groeien als het kouder is, is melk langer houdbaar in de koelkast. 

Op welke afstand staat een regenboog van diegene die hem ziet?

Een regenboog staat niet vast op een plaats. Het is licht dat weerkaatst wordt door druppels water in de lucht. Je kunt hem niet aanraken en er niet onderdoor lopen. Als je er naar toe loopt, verplaatst hij zich met je mee. Je weet dus niet waar de regenboog zich bevindt, alleen soms wel waar de bron is.  Zoals bij een sproeier in de tuin, in de volle zon. Als het een regenbui is, is dat lastiger. Het kunnen druppels zijn die vlak voor je vallen, maar ook druppels die zich een paar kilometer verderop in de bui bevinden.

 Uitspraken over de maand juli  

Is in juli de morgen rood,
's avonds verkeert het weer in nood.

Regent het op Sint Margriet,
krijgen we zes weken een natte tied.

Brengt juli hete gloed,
zo gedijt september goed.    

Is de eerste juli regenachtig,
gans de maand is twijfelachtig.

Spaghetti met garnalen

Aantal personen:4. Ingrediënten: 1 citroen, 4 tomaten, olijfolie, 75 g rucola, 400 g spaghetti, 500 g grote garnalen, 1 kuipje knoflookboter, vers gemalen peper en zout, 2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden. Bereidingswijze: Snijd de tomaten in kleine blokjes. Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze achterop de verpakking. Verwarm wat olijfolie in een wok en roerbak hierin de garnalen ca. 2 minuten. Voeg na 1 minuut de lente-uitjes toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Doe nu knoflookboter erbij en laat het ca. 2 minuten zachtjes pruttelen. Was ondertussen de sla en breng op smaak met een dressing van olijfolie en wat citroensap, peper en zout. Meng nu de spaghetti door de saus. Verdeel de spaghetti over diepe borden en serveer de rucolasalade apart.

 

Heksenboter

Je kunt het zomaar tegenkomen op een dode boomstam. Het lijkt net een klodder vla. De gele vla blijkt een slijmzwam ( Fuligo septica) te zijn. Het is een sporeplant. Ze bestaat uit een rondkruipende kolonie eencellige organismen die de bosgrond afzoeken naar wat eetbaars zoals bacteriën. Als er voldoende gegeten is, vormen ze een onbeweeglijk vlies waarin sporen worden gevormd, daarmee verspreiden de slijmzwammen zich. Je kunt ze het hele jaar door op de bosbodem vinden en ze zijn helemaal niet zo zeldzaam. Opgepast voor wie denkt zo'n slijmzwam mee te nemen om thuis te bestuderen. Het kleinste gaatje is voldoende voor de heksenboter om te ontsnappen. Ze kruipen gewoon cel voor cel naar buiten!

 

Er zijn verschillende leuke verhalen over deze zwam: In Zweden vertelde men dat heksen en trollen 's nachts de koeien melken en na het karnen met de boter hadden geknoeid. In Texas dacht men dat een buitenaars wezen was geland, toen daar een bewegende slijmklodder werd gevonden. Toen de brandweer het trachtte weg te spuiten vertakte het 'wezen" zich, waarna het door het water sterk opzwol en in groeide. De gouverneur wilde juist de Nationale Garde oproepen toen een paddestoelenkenner het herkende als een veelvoorkomende slijmzwam.

Een ander verhaal gaat over een paddestoelenkenner die eens heksenboter vond en omdat deze zwam hem onbekend was, deze in een blikken sigarendoosje mee naar huis nam. Die sigarendoosjes hadden een perforatie in de zijkant. Hij had het doosje neergelegd in de keuken en het vervolgens vergeten. Verbaasd zag hij de volgende morgen dat de zwam gedeeltelijk op de buitenkant van het doosje zat: het was door de minuscule gaatjes naar buiten gekropen. 

Moppen

De meester geeft natuurkundeles. “Bij hitte zet iets uit, maar bij kou krimpt iets. Wie kan daar een goed voorbeeld van geven?” Mark: “De zomervakantie duurt acht weken, maar de kerstvakantie duurt maar veertien dagen, meester!” 

Er stapt een neushoorn de bus in. Zegt de vrouw tegen de neushoorn: Hoe kan dat nou? Ik heb nog nooit een neushoorn in de bus gezien. Kan wel kloppen, zegt de neushoorn morgen is mijn scooter weer gemaakt. 

Twee koeien zitten in het bad, zegt de ene koe tegen de andere: Lekker warm bad hé? Zegt de andere koe: Ja, alleen krijg ik die zwarte vlekken er niet af. 

Een student komt bij een lampenwinkel werken. Zijn baas vraagt of hij op zolder lampen wil halen. De student zegt: "Ja hoor, dat doe ik wel even". Als hij weer beneden komt zonder lampen vraagt zijn baas: "Waarom heb je geen lampen meegenomen?".  Zegt de student: " Er stond op de doos: hallogeenlampen".

Een man komt bij de dokter en de dokter zegt: "Nou, het gaat gelukkig alweer wat beter met uw hoest." "Ja," zegt de man, " ik heb ook de hele nacht liggen oefenen!"