De leukste bladzijde van de website

Weetjes

Hoe kom je aan je unieke vingerafdruk? 
De lijntjes ontstaan bij embryo’s rond de zeventiende week zwangerschap. Daaraan voorafgaand hebben ze een soort kussentjes op handen en voeten, die inkrimpen en een geribbeld patroon achterlaten. Onder elke lijn (papillairlijn) ligt dan een huidplooi met daarin een rij kliertjes. Deze huidpapillen steken van de hele diepe huidlaag – de dermis – in de huidlaag erboven: de epidermis. Zo bepalen ze de uiteindelijke vingerafdruk. Het patroon is deels erfelijk: de bogen, lussen en kringen van familieleden lijken wel wat op elkaar. Maar ook de omstandigheden tijdens de zwangerschap hebben invloed op de verdeling van de kliertjes. Uiteindelijk wordt elke vingerafdruk van jou zo uniek dat zelfs elke vinger een uniek lijnenpatroon heeft.

In hoeveel deuren in Nederland past mijn huissleutel?
Dat ligt een beetje aan wat voor slot er in jouw deur zit. Als je een duur, uniek, slot koopt past de sleutel alleen op jouw deur. Koop je een standaardslot bij bijv. de bouwmarkt, dan geldt dat niet. Een slot dat 2 sterren van de stichting Kwaliteit Gevelbouw krijgt, heet ‘zwaar inbraakwerend’. Na zo’n 30.000 verschillende sleutels zijn de mogelijkheden van zo’n cilinderslot uitgeput, volgens de fabrikant Nemef. Dan begint de cyclus weer van voren af aan. Er is dus een kans dat jouw sleutel ook op een andere deur past. Maar of je dat nu moet gaan uitproberen?! 

Waarom maken oesters parels?
Parels zijn heel zeldzaam. Geschat wordt dat in 1 op de 15000 wilde oesters een parel zit. Als een oester eet, opent hij zijn schelp een beetje en zuigt plankton naar binnen. Soms drijft er per ongeluk zand, een parasiet of een stukje zeewier mee. Zo'n vreemd ding irriteert de oester en hij probeert het daarom te verwijderen. Als dat niet lukt, beschermt hij zichzelf door een dun laagje parelmoer om dat irritante deeltje heen te bouwen. Parelmoer is dat mooie glimmende spul wat ook aan de binnenkant van een oesterschelp zit. Zo lang het vervelende deeltje blijft zitten, blijft de oester er meer en meer laagjes omheen bouwen. Er zijn ongeveer 2000 laagjes nodig om een parel met een dikte van 1 millimeter te krijgen. Het duurt dus wel een paar jaar voordat je eindelijk een beetje parel hebt. De grootste parel ooit, werd gevonden in 1934 in de Filippijnen. Hij is 25 cm lang en weegt ruim 6 kilo en wel 7 miljoen gulden waard! 

Spinazie-ovenschotel
Nodig: 450 gram diepvries spinazie, 450 gram aardappelschijfjes ( voorgekookt), 100 gram magere spekreepjes, 1 flinke ui, 3 teentjes knoflook, 2 dl. room culinair, 3 eieren, 2 gekookte eieren,100 gram geraspte jonge kaas, scheutje olijfolie, zout en peper.
Bereidingswijze: Snij de ui in halve ringen, bereidt de spinazie zoals aangegeven op het pak en laat deze goed uitlekken in een vergiet of zeef. Verwarm de oven op 225 graden. Kook 2 eieren in 8 minuten hard. Bak intussen de spekjes in een koekenpan zonder boter, wanneer de spekjes beginnen te bruinen dan de uien en de knoflook erbij doen. Laten bakken totdat de uien glazig worden. De ovenschaal invetten met het scheutje olijfolie . Aardappelschijfjes erin leggen. Het spekmengsel er over heen verspreiden. Dan de spinazie erover verdelen. Klop de 3 eieren los met de room en voeg peper en zout naar smaak toe. Giet dit over de ovenschotel en bestrooi de schotel met de geraspte kaas. Plaats de schotel 30 minuten in de oven totdat de bovenkant begint te kleuren. Serveertips: Haal de schotel uit de oven en leg de in plakjes gesneden gekookte eieren erop. Eventueel serveren met een lekker gebraden varkenslapje of gehaktbal. Deze schotel is ook makkelijk te maken met andere groenten zoals prei (wel goed laten uitlekken) en broccoli.

Moppen

Jantje vraagt vijf euro aan zijn vader, maar zijn vader geeft hem niets. "Papa", zegt Jantje, "als u mij vijf euro geeft dan vertel ik u wat mama vanmorgen tegen de bakker zei." Vader pakt zijn portemonnee en geeft Jantje vijf euro. "Wat zei mama dan tegen de bakker, Jantje?", vraagt papa. "Twee witte broden en een krentenbrood", zegt Jantje.

Twee baby's liggen in het ziekenhuis, zegt de ene baby tegen de andere baby: "Ik ben een jongen." Zegt de andere baby: "Laat maar zien." Zegt de eerste baby: "Ja, is goed, als de zuster weg is." Na een tijdje is de zuster weg. De ene baby trapt zijn dekbed naar beneden en zegt: "Kijk, blauwe sokjes!" 

Computerprobleempjes

Klant: "Ik wil in het rood printen, maar het lukt niet." Helpdesk: "Heb je wel een kleurenprinter?" Klant: "Aaaah.................... dank je." 

Helpdesk: "Wat voor computer heeft u?" Klant: "Een witte." 

Klant: "Mijn toetsenbord doet het niet meer." Helpdesk: "Weet u zeker dat het ingeplugd zit in de computer?" Klant: "Nee. Ik kan niet achter de computer komen." Helpdesk: "Pak uw toetsenbord op en loop tien meter naar achteren." Klant: "Oké." Helpdesk: "Kwam het toetsenbord met u mee?" Klant: "Ja." Helpdesk: "Dat toetsenbord is dus niet ingeplugd. Staat er misschien nog een ander toetsenbord?" Klant: "Ja... er staat hier nog eentje. Ah... die doet het wel!"