Bezoek aan Valea Lui Mihai

Na een lange reis zijn we zaterdag 6 juni aangekomen in Valea Lui Mihai in Roemenië.Hier werden we welkom geheten door Areke Wigmans. We werden ontvangen met koffie waarna we een rondleiding kregen door alle gebouwen. Na de rondleiding werd het geld van de Diaconie en de kaart die door de gemeenteleden is getekend overhandigd aan Areke, ze was heel blij met de giften die ze ontvangen heeft.  

Zondag zijn we naar de zigeunerkerk gelopen, het was confronterende wandeling en we komen weer tot het besef hoe goed we het in Nederland hebben. In de kerk kregen we een ereplaats en er werd al volop gezongen. Tijdens de dienst werd er een kindje opgedragen en mochten kinderen voorlezen, de ouders waren zo trots op hun kinderen, zijzelf kunnen niet lezen of schrijven.

Maandag zijn we rond de middag naar Areke gegaan en hebben we gezien hoe de zigeunerkinderen door haar en haar team worden opgevangen. Ze krijgen soep met brood of macaroni, iets wat voedzaam is, want voor veel kinderen is dit de enige maaltijd die ze krijgen. Daarna gaan de lessen beginnen en wordt er geholpen bij het huiswerk dat ze meegekregen hebben van school. Er ook nog een pauze waarin de kinderen even kunnen doen wat ze zelf leuk vinden. Buiten spelen of kleuren, of een spelletje spelen op de computer. 

De kinderen waren ook bezig met een toneelstukje leren omdat het einde van het schooljaar nadert.Twee van de oudere kinderen gaan in september naar het vervolg-onderwijs. In de loop van de middag zijn we nog bij een boerderij gereden waar Areke gebruik van mag maken, daar logeren ’s zomers groepen met jongeren uit gemeentes die Areke ondersteunen en daar komen werken aan het onderhoud van de gebouwen, dit gebeurt altijd in de grote vakantie. De boerderij wordt ook gebruikt als vakantiekamp om de kinderen een weekje vakantie te geven. Het is dichtbij maar de kinderen denken dat ze ik weet niet hoe ver weg zijn. 

Dinsdag zijn we met z’n vieren naar Carei geweest waar we hebben gewandeld in een kasteeltuin en daar ook een Orthodoxe kerk bekeken. Prachtig.  

Woensdag hebben we de boel opgeruimd in het logeerhuis en zijn we naar Areke gegaan, Daar hebben we na een voedzame soep, afscheid genomen van haar en haar team en zijn we vertrokken richting huis.

Donderdag thuisgekomen. Veel indrukken rijker, die we graag vertellen aan wie het horen wil.