Amnesty International

De komende tijd zult u in Kerk aan de Maas regelmatig iets kunnen lezen over Amnesty International, de organisatie die opkomt voor de mensenrechten. De diaconie zal u af en toe ook vragen om iets te doen voor Amnesty: een handtekening onder een brief, een petitie of op een groetenkaart. 

Wat gaan we doen:
Bezoekers van de koffieochtenden (laatste donderdag van de maand) kunnen een brief ondertekenen aan autoriteiten van een land waar de mensenrechten geschonden worden.
Kerkgangers kunnen op de eerste zondag van de maand een groetenkaart tekenen aan iemand die gevangen zit vanwege geloof, overtuiging, ras enz. 

Als u thuis ook iets wilt doen:
U kunt schrijfabonnee worden bij de Amnestygroep Ridderkerk. U krijgt dan elke maand een schrijfpakketje in de brievenbus, met voorbeeldbrieven en een gefrankeerde envelop. U schrijft thuis een brief over, zet uw handtekening eronder, adresseert de envelop en de post doet de rest. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Wil Wendrich, tel 0180 487050 wil.wendrich@planet.nl.Via internet kunt u thuis een brief downloaden en printen, dan voorzien van handtekening, envelop en postzegel en versturen. Meldt u aan bij: actienetwerk@amnesty.nl, u krijgt dan elke maand een mail met voorbeeldbrieven  waaruit u kunt kiezen. Ook via internet kunt u een digitale groetenkaart versturen aan een gevangene, kijk op  www.amnesty.nl/groetenkaartje.

 

De eerste groetenkaart

Op zondag 7 juni sturen we vanuit Bolnes de eerste groetenkaart aan Azimjan Askarov in Zuid-Kirgizie. Azimjan is voorzitter van een mensenrechtenorganisatie in Zuid-Kirgizië. Hij hield zich jarenlang bezig met het documenteren van mishandelingen door de politie. In juni 2010 werd hij opgepakt nadat hij filmopnamen en foto’s maakte van etnisch geweld tussen Kirgiezen en Oezbeken. Azimjan werd aangeklaagd voor onder meer medeplichtigheid aan de moord van een Kirgizische politie-agent die tijdens het geweld omkwam. Op het politiebureau werd hij mishandeld om een bekentenis los te krijgen en in 2010 werd hij tot levenslang veroordeeld. Azimjan zit in eenzame opsluiting en verkeert in slechte gezondheid. Door hem een groet te sturen, kunnen we hem bemoedigen.

U kunt de kaart vinden op zondag 7 juni op de tafel bij de groetenkaarten die we aan gemeenteleden sturen. Doet u ook mee?